sebasenmo.reismee.nl

Kleine stappen komen het verst!

Lieve allemaal,

Enorm bedankt voor al jullie reacties, sms-jes en emails. We genieten ervan dat jullie meegenieten van onze reis! Vaak denken we onderweg: stop met westers denken, zeker wanneer er 10 mensen in een auto gepropt zitten, de douche koud is, dehonden overal loslopen,in de bus een kip in een zakje bij een meneer op schoot zit, de varkenskoppen en poten die overal gebraden worden zien ende was met de hand gedaan wordt. Maar ook: jungle, bergen en watervallen! Halve liter bier voor 1 dollar (tja we zijn Nederlanders), de Spaanse taal , mañana, mañana ende vulkanen werken hier goed aan mee!Vandaag een nieuw relaas van ons bezoek aan Ecuador! Inmiddels zijn we aangekomen in Latacunga, maar voordat we hier aankwamen zijn we nog in een aantal andere plaatsen geweest. Allereerst zijn we naar Tena gegaan, waar we het plan hadden om een jungletrip te gaan doen. Maar helaas...Sebas had zijn enkelbanden behoorlijk verrekt na een jump van de truck, dat deze geheel blauw en super dik waren. Gelukkig verkopen ze hier ook verzachtende zalfjes en rekverband en rusten in de hangmat zou iedere dokter moeten adviseren! We hebben het inderdaad rustig aan gedaan in Tena, lekker naar de markt geweest en veel zelf gekookt, want na al die weken rijst bij de lunch en het avondeten, was het weer eens tijd voor gekookte aardappelen! Vlees laten we nog maar even voor wat het is, aangezien het vlees aan de straat (ongekoeld en niet achter vitrines) wordt verkocht, terwijl de koeienkoppen ernaast liggen! Tena is een relaxte plaats, niet ver van het Amazone gebied en bekend vanwege het vele raften over de rivieren. In deze tijd van het jaar staat het water laag, maar in februari viert men hier hoogtijdagen wat betreft het raften! Na een dag of 3 vertrekken we richting Puyo, Sebas zijn enkel herstelt zoetjes aan en in Puyo vinden we een enkelband (is meer zoiets als een afgeknipt stuk van een wetsuit...)! In Puyo boeken we een 3-daagse jungletrip bij Madre Selva (wat moeder aarde betekent), met Diego als gids. Diego zelf heeft in een van de vele afgelegen dorpjes gewoond en is zeer begaan met de natuur en weet enorm veel te vertellen over hoe de mensen uit de jungle hun bos gebruiken om te leven. Werkelijk alles heeft een functie (bv de bomen om kano´s van te maken, planten met bladeren zo zacht om te gebruiken als toiletpapier en klei om je lijf mee te verzorgen) of een religieuze betekenis (zo wordt geacht de sjamaan toestemming te vragen om in de watervallen te mogen zwemmen). Ook wij moeten eraan geloven en eten zo limoenmieren, termieten (alleen Sebas) en gefrituurde koningsmieren bij het ontbijt. Puyo ligt vlakbijde Rio Pastaza, die in directe verbinding staat met de Amazone rivier! Voordat we aan de jungle trip beginnen brengen we een bezoek aan het apenpark, waar apen worden opgevangen die mishandeld zijn, als huisdier zijn gehouden of uit het circus komen. Ze zijn enorm tam en zitten dan ook meteen op je hoofd om te vlooien en te knuffelen. Heel lief allemaal, maar af en toe denk ik toch even aan Bokito, die was volgens die ene mevrouw ook heel lief!!! Na ons junglebezoek reizen we via een schitterende route langs watervallen af naar Baños, een dorp op zo´n 1800m hoogte, waar veel te doen is. Je kan er van een brug springen, raften, paardrijden, in een buggy rondkarren, wandelen, fietsen, maar vooral BADDEREN! Baños ligt aan de voet van een enorme vulkaan (genaamd keel van vuur), die recent nog uitgebarsten en nog altijd actief is.En deze activiteit zorgt dan weer voor heerlijke, door de natuur verwarmde thermale baden, waar wij na een lange wandeling heerlijk in onder dompelen! Ook zijn we te vinden in de ¨hot tubs¨, een stoomkastje, waar je helemaal inzit en waar je hoofd door een gat naar buiten steekt, het ziet er vreemd uit! In zo´n kastje zit je een uur, maar om de zoveel minuten komt de badmeester die er veel genoegen in stelt om je met ijskoud water af te sproeien of een emmer koud water over je hoofd leeg te gieten! Weer helemaal fris en fruitig vertrekken we naar Latacunga, onze laatste stop voordat we naar de Galapagos eilanden af zullen reizen. In Latacunga staan twee trips op de planning nl. een klim op Volcan Cotopaxi (meer dan 5000m hoog) en de Quilotoaloop, waar een kratermeer is en verafgelegen, kleine Andesdorpen zijn. Die loop staat morgen op de planning, gisteren zijn we de vulkaan opgeklommen. Cotopaxi betekent nek van de maan, want op sommige dagen lijkt het of de maan precies in de krater ´staat´ van de vulkaan! Enorme ervaring!!!!! Vanuit de verte zie je de vulkaan opdoemen en wij gaan via de zuidkant omhoog. Met de jeep rijden we tot 3800m hoogte en vanaf dat punt klimmen we omhoog tot de gletsjerrand, die op 4850m hoogte ligt! We hebben geluk, de hele dag schijnt de zon en is de vulkaan goed te zien. Na een uurtje of 4 lopen zijn we boven, waar we een sneeuwbal gooien en een sneeuwengel maken! Echt, dit is top om mee te maken en deze dag gaat voor altijd de boeken in! En nu...op naar Galapagos!

manon

wat heerlijk om jullie verhalen te lezen en de prachtige foto's te zien!!!!!
x

Bianca

He Sebas en Mo,

Echt super als ik dit lees denk ik wow.
En volgens mij is het ook echt wow wat jullie allemaal beleven daar.

Ik ben benieuwd naar jullie live verhalen als jullie weer terug zijn! Geniet nog volop en ik blijf genieten van jullie verhalen.

Lieve grtz Bianca

Marie-José Brans

Als ik jullie verhaal lees, word ik steeds trotser op jullie.
Tjongejonge zeg, wat jullie allemaal meemaken, het is gewoon te gek voor woorden.
PRACHTIG!!
En Sebastiaan, als je nog eens in de jungle komt, word dan geen Tarzan hoor maar laat jouw enkel eerst genezen. Beterschap ermee.
Heel veel succes met het vervolg van jullie prachtreis.
Hartelijke groeten en dank voor het reisverhaal. Gerard en Marie-José.

Ine

Hoi Lieverds,
Inderdaad dit verhaal kon je gisteren niet vertellen door de telefoon,wat een belevenissen,maar toch fijn om jullie stemmen weer even gehoord te hebben.En doe het voorzichtigaan he,met die enkel.
En Monique,je schrijft de sterren van de hemel.Heerlijk zo`n verhaal.We genieten er steeds van.
Op naar de Galapagos eilanden,en we zullen duimen dat jullie niet zeeziek worden zo`n week op die boot!!
dikke kussen en veel liefs. Mario en Ine

Corrie

Hoi,
Wat een prachtige verhalen en foto's. Geniet er maar lekker van. Succes met je enkel.
Veel liefs

Anne-Gonde

Wat schitterend om jullie op deze manier te kunnen volgen.
Geniet er maar van, dan genieten wij op afstand een beetje met jullie mee.
Ad & Anne-Gonde

ans en toine

Hoi, wat een belevenissen. Wij genieten heel erg van jullie verhalen.

Marjon Falkenburg

Hoi hoi,
Wat ziet het er toch zalig uit en wat een leuke verhalen.
Het is echt leuk om ze te lezen.
Geniet nog maar lekker !!!!
xx Marjon

Hans en ardi van der pas

Beste Bas en Mo.
Heel veel plezier nog en blijf ons verrassen met prachtige verhalen en mooie fotos

Marion

Hoi,
Leuk die apen op jullie hoofd! Wij moeten het gewoon weer doen met luizen! Nog veel plezier (wat zo te zien aardig lukt)!!
groetjes Marion

Jan\Jose

mooie verhalen en foto's van jullie heb ze met veel
bewondering gelezen een hele andere wereld daar
maar jullie redden het wel daar zo te zien. Wij zien
al weer uit naar jullie volgende verslag en wensen
Bas veel sterkte met zijn voet en geluk met de verdere
avonturen en werkzaamheden.

groeten vanuit herfstig nederland

Ralph & Liek

Iets in me zegt dat jullie 't aangenamer hebben dan wij in ons kikkerlandje. Mooie verhalen, heel goed bezig daar! Benieuwd of de Galapagos echt zo saai zijn als iedereen zegt ;-) Binnenkort is er 'n feestje in Chili, er zitten wat lui vast onder de grond...in November mogen ze eruit...als jullie in de buurt zijn vast de moeite van een biertje waard!
Have fun & take care
Ralph & Liek

Fam. Ulijn

Hallo!hoe was het op de Galapagos eilanden?we kunnen niet wachten op jullie verslag.met de kids alles goed.,juf Coby vond Max een lief boefje!Hij vroeg wanneer jullie weer terug waren want Max wil in jullie Sportiom zwembad gaan zwemmen.we missen jullie dus maar genieten mee aan deze kant van de oceaan,veel liefs en veel knuffels van ons. We sturen gauw nieuwe fotos van onze moppies!

Attila

Hè pssst sebas!.......d'r zit iets op je hoofd!
Have fun in Galalalalalalaaalalapagos (toch un bietje carnaval erin houden)
weest gegroet, Linda & Attila